Személyre szabott gyógyszerbiztonság

gyogyszerbiztonsag-pic2

Mit tehetünk mi személy szerint a gyógyszerbiztonság érdekében?

Az általános gyógyszerbiztonságról természetesen mindenki hallott már. Konkrétan azt a folyamatot nevezi meg ez a kifejezés, ami alapján egy gyógykészítményt biztonságosnak ítélnek meg, tehát csak olyan gyógyszer kerülhet forgalomba, ami már számos teszten átment, és megállapították a lehető legtöbb mellékhatását. Mi tehát a személyre szabott gyógyszerbiztonság? Ez egy olyan nagy jelentőségű egészen újkeletű vizsgálati forma, amely a mi személyes génállományunkat veszi figyelembe. Ez a MyPGx segítséget nyújt a tökéletes kezelési forma megtalálásában. Ezt nézzük meg most pontosabban, hogy mire is számíthatunk.

Gyógyszerbiztonság a gének feltérképezésével

A gyógyszerbiztonság fontos részét képezi az emberek mindennapjainak. Gyakorlatilag ahogy megszületünk, folyamatosan kezelnek bennünket a legkülönbözőbb eljárásokkal, azonban ezekről nem tudhatjuk biztosan, hogy hogyan is reagál rá egy-egy ember szervezete. Mindenki egy adott génállománnyal jön a világra, amely vagy tolerál bizonyos kezeléseket, vagy nem. Azonban, ha nem  végeztetünk erre vonatkozó teszteket, akkor talán sosem fogjuk megtudni, mely kezelések jelenthetnek ránk potenciálisan veszélyt. Nézzük is meg, milyen esetekben érdemes a személyes gyógyszerbiztonságunk érdekében vizsgálatokat végeztetni.

gyogyszerbiztonsag-pic3

Kinek van szüksége a gyógyszerbiztonságra?

Természetesen mindenkinek. Habár korábban nem volt elérhető ez a lehetőség, most, hogy már esélyünk van egy kicsit jobban megismerni a saját testünket, mindenki számára érdemes lehet élni ezzel a lehetőséggel. Idősebbeknek különösen fontos lehet a gyógyszerbiztonság. Ilyenkor sokan élnek napi gyógyszerek alkalmazásával, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, szívproblémákkal. Ezeket a gyógyszereket egyébként is nehéz lehetett összehangolni (és már ebben is segítségünkre lehetett volna a gyógyszerbiztonsági kivizsgálás), ha erre pluszban még valamilyen készítményt kell szednünk akár egy egyszerű influenza miatt, akkor máris komoly problémák léphetnek fel. Ha azonban ott a kezünkben egy papír, ami az orvosnak sokat elárul rólunk, akkor egyszerűbben, és rövidebb idő alatt találhat számunkra megoldást. Több krónikus betegség esetén akár több éjszakát is kórházban kell tölteni a pirulák összehangolása végett, azonban ennek az idejét és a megfigyelés intenzitását is könnyebben megúszhatja az ember.

Mi a helyzet a fiatalokkal? Ezt a tesztet egy életben egyszer kell elvégeztetni, így minél előbb megtesszük, annál jobb, hiszen számos probléma merülhet fel az elkövetkező évtizedekben. Így a gyermekeinknek idősebb korukban már nem kell aggódniuk a gyógyszerek felíratása miatt, és mi is biztosabbak lehetünk az orvosi kezelésekben, amíg még mi vagyunk a felelősek értük. Akár egy egyszerű torokgyulladásra felírt antibiotikum is komoly allergiás választ válthat ki a gyermekből, ami a szülő számára is igen ijesztő tud lenni.

Mit tud pontosan egy ilyen gyógyszerbiztonsággal kapcsolat vizsgálat?

Ha részletesen szeretne valaki tájékozódni a témában, akkor a synlab.hu -t tudom ajánlani. Ezen a remek oldalon nem csak részletes leírást találhatunk arról, hogy milyen remek lehetőség áll előttünk, de a Synlab klinikáján el is végeztethejtük ezt a tesztet akár néhány napon belül. Így többé nem kell majd izgulnunk a gyógyítás egy jelentős része miatt: ami korábban tapasztalaton alapult, és a háziorvos gyakorlatilag kísérletezett rajtunk, hogy mely összetevők válnak be számunkra, addig most már nem kell ezen a procedúrán átmennünk. A Synlab gyógyszerbiztonsági vizsgálata ugyanis több mint 550 gyógyszer esetében nyújt segítséget számunkra, melyek közé tartoznak a leggyakoribb receptre felírt pirulák is.

gyogyszerbiztonsag-pic4

A gyógyszerbiztonságról összességében

 Ilyen, mindenki által sűrűn használt orvosi készítmények a különböző fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, amelyek tényleg a mindennapi életünket kísérik végig. Ha csak fáj az ember feje, vagy valamilyen gyulladásos megbetegedése van, máris segítségére lesz a személyre szabott gyógyszerbiztonság vizsgálatának papírja. Emellett remek lesz terhes kismamák esetében is egy ilyen dokumentumot birtokolni, de a váratlan eseményekre is felkészülhetünk vele. Talán nem mindennap szedünk véralvadásgátlókat, hangulatjavítókat vagy urológiai gyógyszereket, ha egy nap mégis erre kerül a sor, mi már biztonsággal fordulhatunk a gyógyszer vagy az orvos felé, hogy a megfelelő gyógyszert írja fel számunkra.

A gyógyszerbiztonság tehát fontos részét képezi az ember életének, ezt nem is lehet tagadni. Egészen fiatalkortól kezdve az idősekig mindenkinek szüksége lenne egy ilyen néhány ezer forintos vizsgálatra, ami egy egész életen át érvényes marad. Egy nap majd talán eljutunk addig, hogy mindenki számára automatikusan ki lesz állítva egy ilyen papír, addig is folyamatosan bővül azon gyógyszerek listája, amelyek hatásáról a gyógyszerbiztonsági vizsgálatunk közel megvétózhatatlan eredménnyel képes hírt adni. Akár ajándékba is adhatjuk a vizsgálatot szülőknek, családtagoknak, akiket biztonságban szeretnénk tudni még egészen hosszú időn keresztül.