Ír terrier, avagy az ír terrier tulajdonságai

ir-terrier-pic1

Miért tartom jó választásnak az ír terriert?

Alapvetően én rajongok mindenféle olyan jellegű kutyáért, mely kissé különlegesebb és nem a mindennapos kutyafajták közé tartozik. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy miért, de számomra abszolút ebbe a kategóriába tartozik az ír terrier is, vagy másik nevén aerdale terrier, mely számomra sem külső jegyekben, sem feltétlen belső jegyekben az az átlagos tipikus kutyafajta, ami mindenkinek van. Természetesen számomra minden alkalommal nagyon fontos volt az, hogy mindig valami kicsit más legyen nekem, mint a többi embernek. Nem is tudom, hogyan tudnék ebben pontosan fogalmazni, de mindig vágytam arra, hogy ne tömeg legyek, hanem kiséé talán kitűnjek a tömegből, így elengedhetetlenül fontosnak tartom azt is, hogy a kutyám is ilyen jellegű legyen éppen ezért választottam mindennapjaimhoz hű társnak az ír terriert.

Miután az ír terrier elképesztően, de tényleg irreálisan eleven, emellett felettébb tanulékony, így a jól ismert és sokszor össze is kevert ír szetterrel szemben, mely az abszolút kicsapongó és makacs természetéről híres. Ezzel szemben az ír terrier ezzel tökéletesen szembe állítva abszolút nem arról híres, hogy olyan nevelhetetlenül makacs lenne, hogy nem is ajánlják a jelleme miatt kezdő kutyásoknak, hanem pontosan, hogy kiegyensúlyozottsága és alkalmazkodóképessége miatt jelentően megkönnyíti gazdáinak a mindennapokat, így abszolút meleg szívvel tudom ajánlani, akár még kezdő kutyatartók számára is az adott állat fajtát. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy olyan szinten megbízható az adott kutyafajta, hogy az étterem, kutyasportpálya, nyaralás vagy bármiféle program az ír terrier mindig csodálatosan kimérten és rendkívül jól nevelten tud viselkedni, éppen ezért még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a kezdő kutyatartóknak kiváltképpen ajánlom az ír szetterrel ellentétben, ugyanis az ír terrier annyira könnyen kezelhető, hogy egészen biztos vagyok benne, hogy még a leginkább amatőr gazdik is kiválóan elboldogulnak vele.

ir-terrier-pic2

Az ír terrier viselkedési jegyei, avagy miért ajánlom kezdő gazdiknak az adott kutyafajtát?

Nem kívánok zsákba macskát árulni azzal, hogy bizony egyértelműen az adott kutyafajtának, már csak abból adódóan is, hogy terrier igencsak van önálló akarata, ám véleményem szerint ez abszolút kezelhető és egyáltalán nem zavaró mértékekben van jelen, hiszen sokkal inkább kezelhető igencsak jelentős akarata ellenére is, mint más vadászkutyák. Meglehetősen ritkán csökönyös, viszont magas szintű intelligenciája, magas öntudata és bátorsága példaértékű és abszolút egyedülálló. Úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon, de nagyon jó kutya, mely abszolút jó személyiség és könnyen kezelhető, mégis egy erős személyiség, aki tudja, hogy mit akar. Márpedig a legtöbb esetben folyamatosan mozogni akar, így amennyiben a gazdája őt válassza, kutyusául fel kell készülnie arra, hogy bizony igencsak jelentős mozgásigényekkel rendelkezik az adott jószág, melyet célszerű kiteljesíteni, ugyanis amennyiben ezt nem teszi meg a gazdi igencsak hisztissé és kedvtelenné válhat a kutya. Ergo konklúzióképpen leszögezném, hogy ez a kutyafajta nem egy szoba kutya, így csak olyan jellegű gazdik vállalják el, akik be tudják vállalni azt, hogy bizony ennek a kutyusnak naponta többször szüksége van a rendszeres mozgásra. Éppen ezért mindenképpen még kezdő gazdiként is arra biztatom a kedves ír terrier kutyában gondolkodókat, hogy mindenképpen mérlegeljék azt, hogy mennyi idejük lesz az adott kutyafajtára és milyen mértékű minőségi időt tudnak fordítani a kis jószágra.

ir-terrier-pic3

Az ír terrier kiváló választás

Én személy szerint a kiváló jelleme miatt mindenképpen ajánlanám az adott kutyafajtát és kiváltképpen ajánlanám olyan kezdő kutyatartóknak, akik félnek a makacs kutyáktól, de mégis szeretnének egy erős személyiség jegyekkel rendelkező, kifejezetten karakteres kutyát, mely egészen biztosan szórakoztató és egyben építő társa lesz az embernek az elkövetkezendő években. Természetesen én abszolút úgy gondolom, hogy ez a lehető legjobb választás kezdő kutyatartók számára, de amennyiben bizonytalanok bátran nézzenek, körbe a kutyafajták jellemét illetően ugyanis garantáltan nem találnak olyan kiválót, mely akárcsak hasonlít is az ír terrierhez.