Amit a villanybojlerről még vásárlás előtt tudni érdemes

villanybojler-pic2

Mikor vegyünk villanybojlert?

A villanybojler régóta ismert vízmelegítő eszköz. Segítségükkel élvezhetjük a meleg fürdőt otthonunkban. Természetesen, amikor a vásárlásról van szó, akkor kicsit kevésbé örülünk annak, hogy a csaptelep nem magától termeli a mindig kellemes hőmérsékletű ivóvizet, azonban nem kell attól sem megijednünk, hogyha vásárlásra kerül a sor. Egy jól megválasztott villanybojler ugyanis hosszú éveken, sőt évtizedeken át a család hűséges társa lehet. Érdemes őket tehát alaposabban is megvizsgálni, mielőtt még a vásárlás tényleges folyamatába vetnénk magunkat. Nézzük is meg ezeket a fontos kialakítási szempontokat.

Milyen részei vannak egy villanybojlernek?

Egy villanybojler kétféle szempontból is csoportosítható. Beszélhetünk a vízmelegítő rendszerről, mint olyanról, amely szintén két csoportra osztható. Egyik átfolyós kiépítésű, míg a másik tárolós rendszerű. A másik fontos csoportosítási rendszer emellett a nyomás kérdése, eszerint a szerkezet nyitott vagy zárt rendszerű lehet. Ezek pontos ismertetéséről remek cikkeket találni az interneten, így ebbe nem mennénk pontosabban bele. Azért sem, mert a kialakítás nagyban függ attól, hogy az adott fürdőszobában milyen fajta víz- és áramellátás található. Nem könnyű ugyanis a fajták között váltani. Ehelyett nézzük meg, milyen részei is vannak pontosan egy villanybojlernek.

villanybojler-pic3

Alap esetben, tárolós rendszernél egy víztároló tartállyal kell természetesen számolni. A tartály tárolja a felmelegített vizet. Ennek tehát a mérete majd nagyon fontos lesz a számunkra a választás során. Elhelyezését tekintve, minél közelebb van a felhasználási helyhez (tehát a kádhoz vagy a mosdóhoz), annál jobb, hiszen a forró víz a hideg csövekben veszít a hőmérsékletéből, így a távolabbi célhoz több forró vizet fogunk engedni, mint egy közelebbi kádban például. A tartály hőszigetelés veszi körül, amely értelemszerűen azt szolgálja, hogy minél kevesebb hőleadás történjen meg, hiszen az áramfogyasztásunk függ ettől a szerkezettől. Természetesen, erre külön praktikák is vannak, hogyan tudunk spórolni. Ilyen az éjszakai áram, vagy a teljesítményen való állítás. Természetesen egy fűtőtest is tartozik a szerkezethez, amely a víz melegítéséért felelős, ezt szabályozza a hőmérsékletkorlátozó. Zárt szerkezet esetén továbbá számolnunk kell egy biztonsági szeleppel is, és persze a burkolattal. Láthatjuk, hogy kialakítás szempontjából tehát nem egy bonyolult szerkezet, azonban nagyon hasznos feladatot lát el.

Mit kell tudnunk a villanybojler tartályáról?

A tartályos villanybojlerek külön bekezdést is érdemelnek. Ahogy már említettem, a méretük nagyon fontos részét képezi a választásunknak. Több fajtája létezik, álló, fekvő helyzetű, földre állítható és lógatható is, némely kisebb darab akár egy erre kialakított szekrényben is elfér. A méret attól függ elsősorban, hogy hány fő alkotja a családot, aki az adott vízellátási rendszert használja, és hogy ki milyen mértékben használja azt. Persze a napi vízfogyasztásnak nem az egészét kell fedeznie a villanybojlernek, hiszen itt csak a forró víz van tárolva. Ami a tényleges vízfogyasztást illeti, ennél sokkal árnyaltabb a helyzet, hiszen legtöbbször csak langyos vizet használunk, ami útközben keveredik össze a forró és a hideg vízből.

Az anyagát tekintve többfajta villanybojler tartályról is beszélhetünk természetesen. Készülnek rézből, rozsdamentes acélból, műanyag borítással, műanyag bevonatos acélból, és még sorolhatnám. Ahány gyártó, annyi megoldás, és ahány háztartás, annyi preferencia erre nézve. Ilyenkor érdemes lehet szakértő tanácsát kérni, de akár aszerint is választhatunk, hogy melyik megoldás mutat legjobban a fürdőszobában. Persze érdemes olyan anyagot választani, amit éppen a leginkább folyadékellenállónak tartunk, hiszen folyamatosan érintkezni fog az anyag a vízzel belülről. Kívülről általában fehér bevonattal kell számolnunk, de ebben is lehetnek kisebb eltérések. Ha minél szélesebb választékban szeretne valaki szétnézni, az alábbi webáruházat tudom ajánlani, ahonnan rögtön rendelni is tudunk: https://www.ventil.hu/villanybojler.

villanybojler-pic1

A villanybojler kialakítása

Persze minden alkatrész fontos szerepet tölt be a villanybojler életében, és órákat lehetne mesélni róluk, azonban érdemes lehet egy kicsit a modern technika irányába vinni az írásom fonalát. A villanybojler habár már régi találmány, mégis halad a korral. Ma már számos opcióval rendelkezik, amelynek segítségével megtalálhatjuk a tökéletes fogyasztást a tökéletes felhasználási lehetőséggel. Ezt mi magunk is kitapasztalhatjuk, és aszerint állíthatjuk be a vízmelegítést, sőt bizonyos gépeken ezt programozhatjuk is, míg mások már önmagukat számítanak egy átlagot, és az alapján fűtik a vizet mindennap. Ez azért nagyon fontos, mert ha a gép mindig annyit (vagy egy kicsit többet) melegít a vízből, és akkor, amikor szükség van rá, nem kell folyamatosan 120 liter vizet forrón tartania. Játszhatunk persze a hőmérséklettel is, alacsonyabb esetén többet fogunk a villanybojler tartályából használni, míg magasabb hőmérsékletnél lehet, hogy akár egy 60-80 literes tartály is elegendő. A kérdés persze az, melyik éri meg az ember számára jobban, hogyan alakulnak a villanyszámlán a számok. Ha pedig gondolkozunk, hogy átfolyós vagy tárolós legyen inkább a termék, ezt a cikket érdemes lehet átfutni hozzá.